NL | EN

Laatste nieuws


Tranparantieregister Zorg publiceert gegevens 2013

03-04-2014
Het Transparantieregister Zorg is op initiatief van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) in april 2013 gelanceerd en bevat gegevens over samenwerkingen tussen zorgaanbieders en farmaceutische bedrijven. Medici, apothekers en ziekenhuizen werken samen met farmaceutische bedrijven in het belang van de verbetering van de zorg en behandelmethoden. Aan deze samenwerkingen zijn in bepaalde gevallen geldstromen verbonden. Om onduidelijkheid over de doelstelling van de samenwerkingen te voorkomen, biedt het Transparantieregister openheid over de aard en omvang daarvan. Sinds de lancering is het register ruim 70.000 geraadpleegd door ruim 55.000 unieke bezoekers.   

De gerapporteerde financiĆ«le relaties tussen zorgverleners en farmaceutische bedrijven in 2013 zijn vergelijkbaar met het beeld dat 2012 liet zien. Het betreft ruim 7500 relaties waarbij artsen, apothekers, ziekenhuizen en andere zorginstellingen diensten verrichten in opdracht van farmaceutische bedrijven of waarbij de ondernemingen nascholingen van artsen of zorgprojecten sponsoren. De totale gerapporteerde waarde van deze samenwerkingen bedraagt ruim € 33 miljoen, waarvan 90% ten goede komt aan ziekenhuizen en andere organisaties waaraan artsen zijn verbonden. De gemiddelde waarde van de samenwerking tussen artsen en farmaceutische bedrijven bedroeg in 2013 ruim € 2.250, met instellingen ruim € 25.000.   

Dit jaar zijn voor het eerst ook de relaties tussen dierenartsen en veterinair-farmaceutische bedrijven in het Transparantieregister opgenomen. De totale waarde in deze sector vertegenwoordigt nog geen 1% van het geheel.   

Klik hier om het Register te raadplegen.

Klik hier voor de CGR nieuwsbrief over Transparantieregister Zorg 2013