NL | EN

Laatste nieuws


Transparantieregister Zorg – een goed begin

02-05-2015
Reactie op radioprogramma Argos 2 mei 2015
 
Het Transparantieregister Zorg is een initiatief van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame om financiële relaties tussen medici (zoals artsen, apothekers en verpleegkundigen met de bevoegdheid geneesmiddelen voor te schrijven) en farmaceutische bedrijven openbaar te maken. Het Transparantieregister Zorg is ondergebracht in een onafhankelijke stichting met de taak financiële relaties te registreren en de privacy van betrokken medici te waarborgen. De Stichting Transparantieregister Zorg stelt zich daarbij tot doel bij te dragen aan openbaarheid van relaties van medici met partijen in de zorg die kunnen leiden tot een mogelijke belangenverstrengeling. Inmiddels zijn ook de organisaties van dierenartsen en veterinair-farmaceutische bedrijven en de medische hulpmiddelensectoren cardiologie en orthopedie bij het Transparantieregister aangesloten.
 
Functioneren zoekmachine
Het radioprogramma Argos stelt vraagtekens bij financiële relaties die in het Transparantieregister Zorg zijn opgenomen of die daar juist in ontbreken. Verder ervaart de consument het raadplegen van het register als een complexe aangelegenheid.
 
De Stichting Transparantieregister Zorg heeft geen invloed op de regels die de CGR stelt welke relaties op welke wijze in het Transparantieregister moeten worden gemeld. Daarvoor verwijst zij naar de toelichting die de CGR geeft. De Stichting is wel verantwoordelijk voor de inrichting van de website en zoekmachine. Uit de evaluatie van vorig jaar is reeds naar voren gekomen dat de zoekmachine onvoldoende gebruiksvriendelijk is. Ter waarborging dat de door verschillende bedrijven opgegeven financiële gegevens de juiste persoon betreft, dient het Transparantieregister Zorg gebruik te maken van unieke BIG-nummers, die worden uitgegeven door de overheid. Het Transparantieregister Zorg is daarbij afhankelijk van de zoekmachine van het BIG-register. Met de overheid wordt nu gekeken of de zoekmogelijkheid in het Transparantieregister Zorg kan worden uitgebreid, zodat niet alleen op naam en woonplaats, maar ook kan worden gezocht op naam en specialisme van de betrokken medicus.
 
Verdere acties Stichting Transparantieregister Zorg
De Stichting Transparantieregister Zorg zal de overige punten die Argos naar voren brengt nader onderzoeken en zo nodig met verdere verbeteringen komen. De Stichting roept de patiëntenorganisaties, met name de NPCF, en andere betrokken sectoren op zich bij het Transparantieregister Zorg aan te sluiten.
 
Voor verdere vragen of informatie kunt u contact opnemen via e-mail: transparantieregister@transparantieregister.nl